✓ Breedste online assortiment in sport- & medische artikelen, ✓ Leverbaar in NL, BE en DE, ✓ Bestellen op factuur mogelijk, ✓ Ook voor particulieren 

Zwachtels / Windsels

Een Zwachtel of een Windsel is een langwerpig verband dat wordt gebruikt om druk uit te oefenen of om iets te fixeren. Het is een lange smalle strook textiel die om een deel van het lichaam gewikkeld kan worden.

Zwachtels of windsels worden gebruikt als verbandmiddel, veelal na gebruik van gaas op de wond, maar ook bij het aanleggen van een compressieverband. Windsels of zwachtels geven ook een lichte steun en worden daarom ook gebruikt als ondersteuning bij behandeling.
 =

Zwachtels / Windsels

Wat is een zwachtel of windsel?

Een zwachtel of windsel is een langwerpig verband dat wordt gebruikt om druk uit te oefenen of om iets te fixeren. Het is een lange smalle strook textiel die om een deel van het lichaam gewikkeld kan worden. Zwachtels of windsels worden veelal gebruikt als verbandmiddel, veelal na gebruik van gaas op de wond, maar ook bij het aanleggen van een compressieverband. Windsels of zwachtels geven ook een lichte steun en worden daarom ook gebruikt als ondersteuning bij behandeling van verrekkingen, verstuikingen en spierblessures.

Wat is het verschil tussen zwachtels en windsels?

Er is geen verschil tussen zwachtels en windsels qua betekenis, mogelijkheden en technieken. De een is gewoon het synoniem van de ander en de termen zwachtel en windsel worden door elkaar gebruikt. Het is wel zo dat de term zwachtel meer wordt gebruikt voor compressieverbanden en windsel meer voor fixerende verbanden.

Wat is zwachtelen?

Zwachtelen is het behandelen van verrekkingen, verstuikingen en spierblessures met een verband. Het wordt vooral toegepast aan de benen, en soms ook aan armen. Door het verband stijgt de druk in de weefsels, zodat het vocht uit het weefsel gedreven wordt. Als het verband weinig lengterek vertoont, zal de weefseldruk bij het aanspannen van de spieren extra stijgen. Dit wordt een hoge werkdrukgenoemd. Daarom zijn zwachtels aan de onderbenen vooral effectief als het gecombineerd wordt met lopen.

Waarom zwachtelen?

- Tegengaan van oedeem (ophoping van vocht)
- Tegengaan van lymfoedeem (bijvoorbeeld aan een arm na een lymfeklierdissectie bij borstkanker)
- Behandeling van ulcus cruris: vrijwel elke beenwond geneest sneller als er compressie gegeven wordt.
- Als onderdeel van sclerocompressietherapie van spataderen.