✓ Breedste online assortiment in sport- & medische artikelen, ✓ Leverbaar in NL, BE en DE, ✓ Bestellen op factuur mogelijk, ✓ Ook voor particulieren 

Sportdrank

Een sportdrank is ontwikkeld om de sportieve prestaties te verbeteren en het lichaam tijdens de inspanning zo goed mogelijk te hydrateren.

Een sportdrank bestaat over het algemeen uit water, koolhydraten en elektrolyten. Sportdranken zijn bedoeld als bron van vocht en energie tijdens en na intensief sporten.

Tijdens het sporten verlies je veel vocht. Daarom is het belangrijk dat je het vochttekort snel weer aanvult. Doe je dit niet, dan loop je de kans op kramp in je spieren.
 Powerbar Isoactive

Sportdrank

Wat is een sportdrank?

Een sportdrank is ontwikkeld om de sportieve prestaties te verbeteren en het lichaam tijdens de inspanning zo goed mogelijk te hydrateren. Een sportdrank bestaat over het algemeen uit water, koolhydraten en elektrolyten. Hoewel dit de basis is voor elke sportdrank bestaat er een groot verschil tussen de verschillende sportdranken die je kunt krijgen.

Waarom sportdrank?

In water zitten geen stoffen die het vocht in je lichaam vasthouden. Dus plas je het snel weer uit. Sportdrankjes bevatten koolhydraten, zouten en vitamines die het vocht in je lichaam vasthouden. Voor veel inspanning is dit beter, zodat je niet uitdroogt. Sportdranken zijn bedoeld als bron van vocht en energie tijdens en na intensief sporten. Alleen intensieve sporters kunnen baat hebben bij sportdranken. Tijdens het sporten verlies je veel vocht. Daarom is het belangrijk dat je het vochttekort snel weer aanvult. Doe je dit niet, dan loop je de kans op kramp in je spieren.

Wanneer gebruik je spordrank?

Het gebruik van een sportdrank is zeer persoonlijk. Sommige atleten/sporters gebruiken bij elke inspanning een sportdrank en andere alleen tijdens de zware trainingen, langdurige inspanningen of met warm weer. Bij grote inspanningen kan het vochtverlies bij hogere temperaturen oplopen tot 1 tot 2 liter per uur. Voldoende drinken is voor sporters dus van groot belang. Sportdranken zijn nuttig tijdens een inspanning wanneer men minstens 1 uur intensief sport. Tijdens minder lange en matig intense sportprestaties is water voldoende. 

Wat voor verschillende soorten sportdrank zijn er?

1. Hypertone Sportdrank

Een Hypertone Sportdrank is voor iedereen die meer energie wil! Een hypertone drank heeft een hoge concentratie opgeloste deeltjes. Als een drank meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml bevat wordt deze hypertoon genoemd. Een hypertone drank blijft langer in de maag en wordt dus minder snel opgenomen dan bijvoorbeeld de hypotone en isotone sportdrank. 

Een hypertone sportdrank is vooral zeer geschikt om de koolhydraatvoorraden aan te vullen. Je kunt dus het beste een hypertone drank nemen na je training om je energievoorraden te herstellen. Een hypertone drank wordt soms ook aangeduid als energiedrank i.p.v. een sportdrank.

2. Isotone Sportdrank

Een Isotone sportdrank heeft ongeveer een gelijke concentratie deeltjes als het lichaamsvocht. Dit ligt tussen de 280 tot 320 milliosmol/l. Een Isotone sportdrank bevat gemiddeld 6-8 gram koolhydraten per 100ml en wordt o.a. ook in ziekenhuizen gebruikt als infuus om de watervoorraad in het lichaam op peil te houden.

Isotone sportdrank kan snel en gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen en heeft het voordeel dat deze meer water door de maag-darmbarriere kan laten. Een isotone sportdrank heeft ook een hogere dichtheid waardoor het meer voedingsstoffen levert dan een hypotone sportdrank.

3. Hypotone Sportdrank

Een hypotone sportdrank bevat minder deeltjes dan het lichaamsvocht. Hierdoor kan de hypotone sportdrank zeer snel de maag verlaten. Een hypotone sportdrank is vooral zeer geschikt om tijdens een training te gebruiken als dorstlesser. Gemiddeld bevat een hypotone sportdrank minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml.  Een Hypotone sportdrank kan snel en gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Een hypotone sportdrank heeft een lagere dichtheid dan het lichaamsvocht waardoor het zeer snel vocht, koolhydraten en elektrolyten kan leveren.